Aanmelden nieuwsbrief-> Denkstation Utrecht

Filosofische Praktijk Utrecht

Individuele gesprekken

Denkstation Utrecht is een filosofische praktijk voor individuele filosofische gesprekken. De praktijk is opgericht in 2014 en heeft als doel iedereen die zich vragen stelt en zich met bepaalde kwesties geconfronteerd ziet op een betrouwbare, professionele en praktische manier te laten ervaren wat filosoferen kan betekenen. Daarbij wordt uitgegaan van de socratische methode van het onderzoeken en ontwikkelen van de vraag. Bij wezenlijke kwesties blijkt vaak dat de zoektocht naar antwoorden niet of onvoldoende leidt tot oplossingen. Daaraan vooraf gaat het stellen van de juiste vragen. In de filosofische gesprekken is de aandacht daarop gericht. 


Leesgroepen Filosofie en Literatuur

In de eigen praktijk in Utrecht starten jaarlijks filosofische lees- en studieprogramma's voor kleine groepen (6 tot 8 deelnemers).
Zie verder: Denkprogramma's.
 


Bert Mertens

is afgestudeerd in de Wijsbegeerte aan de Universtiteit van Amsterdam (Doctoraal cum laude, 1990). Daarvoor studeerde hij Psychologie met hoofdvakken Sociale psychologie en Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht (BSc). In 2013 voltooide hij de beroepsopleiding tot Filosofisch Consulent aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden (ISVW). Sindsdien is hij werkzaam als gecertificeerd filosofisch practicus.  Beroepsmatig heeft hij functies bekleed op het gebied van cultuur (theater, beeldende kunst, als publicist en galeriehouder) en was als directeur en adviseur jarenlang verbonden met overheden en kunstinstellingen. De laatste jaren heeft hij zijn activiteiten toegespitst op het voeren van  individuele socratische gesprekken in de eigen filosofische praktijk. Daarnaast gaat zijn belangstelling  uit naar psychologische vraagstukken, literatuur en Oosterse Filosofie. Denkstation Utrecht is aangesloten bij de gecertificeerde beroepsvereniging Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP) en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Utrecht. 


Reviews

“Het verkennen van een vraag leidt mij veelal tot één of meerdere vervolgvragen om scherp te stellen wat nu daadwerkelijk de vraag en/of kwestie is. Die werkwijze geeft mij houvast met als resultaat: rust en ruimte. Ruimte om (verder) te onderzoeken. Bert luistert daarbij met volle aandacht, is scherp, flexibel, straalt rust uit, kan goed samenvatten en creëert daarmee ruimte om dieper in te gaan op vragen en/of kwesties (zonder daarbij een oordeel uit te spreken). Daarmee ontstaat een interventie ‘op maat’ die er daadwerkelijk toe doet. Dat is soms best hard werken maar zeker ook plezierig. De investering vind ik het méér dan waard.”
Niels (consultant), Harderwijk

 

... a certain willingness to live without assurances or guarantees.

William James