Aanmelden nieuwsbrief Denkstation Utrecht

Wijsgerige Praktijk

Individuele gesprekken

Denkstation Utrecht is een wijsgerige praktijk voor individuele filosofische gesprekken. De praktijk is opgericht in 2014 en heeft als doel iedereen die zich vragen stelt en zich met bepaalde kwesties geconfronteerd ziet op een betrouwbare, professionele en praktische manier te laten ervaren wat filosoferen kan betekenen in zijn of haar leven. Daarbij wordt uitgegaan van de socratische methode van het onderzoeken en ontwikkelen van de vraag. Bij wezenlijke kwesties blijkt vaak dat de zoektocht naar antwoorden niet of onvoldoende leidt tot oplossingen. Daaraan vooraf gaat het stellen van de juiste vragen. In de filosofische gesprekken is de aandacht daarop gericht. 


Leesgroepen Filosofie en Literatuur

In de eigen praktijk in Utrecht starten jaarlijks filosofische lees- en studieprogramma's voor kleine groepen deelnemers (6 tot 10 personen) in samenwerking met Lokaal aan de Kade, ruimte voor literatuur en filosofie. (Zie: Denkprogramma's)


Bert Mertens

is afgestudeerd in de Wijsbegeerte aan de Universtiteit van Amsterdam (MA, cum laude, 1990). Daarvoor studeerde hij Psychologie met als bijvakken Filosofie en Sociologie aan de Universiteit Utrecht (BSc). In 2013 voltooide hij de beroepsopleiding Filosofisch Consulent aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden (ISVW). Hij heeft gewerkt in vele functies op het gebied van cultuur (theater, beeldende kunst, als publicist en galeriehouder) en was als directeur en adviseur jarenlang verbonden met overheden en kunstinstellingen. De laatste jaren heeft hij zijn activiteiten toegespitst op het voeren van  individuele filosofische gesprekken in de eigen praktijk. Zijn belangstelling gaat uit naar Psycho-analyse, Literatuur en Oosterse Filosofie.  Denkstation Utrecht is aangesloten bij gecertificeerde beroepsverenigingen: Gilde van Filosofisch Practici en Vereniging voor Filosofische Praktijk (VFP)

Camus wilde geen filosoof genoemd worden. Volgens hem dachten mensen in beelden; als je een filosoof wilt zijn, moest je volgens Camus romans schrijven.

Frans Jacobs